29 April 2022
5 dingen die je moet weten voordat je een fluwelen bank koopt
lila velvet modulaire hoekbank met accessoires

Dé trend in huis: fluweel, velours of velvet of een ribcord bank.

Fluweel, velvet, velours, of hoe je het ook noemen wilt. Deze zachte stof staat nu al een aantal jaar aan de top in het interieurbeeld. De fluwelen bank is met recht een blijvende trend. Met fluweel geef je jouw huis en inrichting een chique en moderne uitstraling zonder dat het veel geld hoeft te kosten. En als nieuwe variant is er nu ook rib fluweel voor je bank. Vooral de wat fijnere ribcord voor je hoekbank, met dezelfde fijne eigenschappen als fluweel. Klik hier voor de ribcord die je op je 4x6 sofa bank kunt gebruiken. 

groene ribcord modulaire hoekbank

Fluwelen bank aanschaffen?

Zit jij er ook aan te denken om een fluwelen fauteuil of een ribcord hoekbank aan te schaffen? Dan zijn dit zeker de vijf dingen die je moet weten voordat je een (rib) fluwelen meubel aan je interieur toevoegt.

bronze velours rechte bankSpot jij een bank in een bijzondere opstelling? Met onze online configurator zijn de mogelijkheden eindeloos.  

1. Hoe gaat fluweel samen met mijn hond of kat?

Huisdieren samen met een fluwelen meubel lijken op het eerste gezicht geen ideale combinatie. Toch doet een velvet of velours stof niet onder voor onze andere stoffen. Of een materiaal als fluweel sneller slijt dan andere stoffen en materialen? De meeste van onze velours stoffen hebben een hoge Martindale en zijn van 100% polyester, wat bekend staat om z’n gebruiksvriendelijke kwaliteit en het is ook nog eens gemakkelijk in onderhoud. Dit komt omdat de fluwelen stof op polyester basis minder vocht en vuil opneemt. Helaas kunnen we natuurlijk niet voorkomen dat je hond of kat minder snel uitnodigt de fluwelen bank open te krabben. Honden- en/of kattenharen kunnen eenvoudig verwijderd worden van het fluweel met een kleefroller of een vochtige doek. Handig! 

beige velvet rechte bank

2. Is fluweel een sterke stof?

Niets is fijner dan na een lange, drukke dag even een momentje voor jezelf te hebben. Gezellig ontspannen op je eigen ‘classy’ fluwelen hoekbank of velours 3-zitsbank. Zelfs na duizenden keren ‘zitten’ en ‘opstaan’, blijft je bank in een goede staat. Dat er na verloop van tijd slijtplekken zouden ontstaan in dat knusse hoekje waar jij toevallig zo graag zit, klopt dus helemaal niet. Fluweel is namelijk ontzettend sterk. Dit komt door de dichte structuur van de stof. Wanneer we het hebben over meubelstoffen, is dit onlosmakelijk verbonden met Martindale. Martindale is de waarde die wordt toegekend aan de slijtvastheid van een meubelstuk. Even om een beeld te krijgen: vanaf een waarde van 35.000 kun je nauwelijks klachten verwachten. Dat is precies de reden waarom wij bij alleen fluwelen stoffen met een Martindale van minimaal 35.000 aanbieden. Een aantal fluwelen stoffen die 4x6 sofa momenteel in de collectie heeft hebben zelfs een Martindale van 100.000. Benieuwd welke kleuren dat zijn? Klik dan hier voor ons kleurenoverzicht. Heb je toch de behoefte om je fluwelen bank regelmatig schoon te maken of te beschermen tegen vuil? Met de Protexx vlekkenservice ziet je bank of fauteuil er ook na jaren nog goed uit!

lila velvet hoekbank modulair

3. Wat is shading?

Heeft een velvet bank dan alleen maar voordelen, pluspunten en goede eigenschappen? Eigenlijk zouden we meteen volmondig ‘JA’ zeggen, maar er is uiteraard een groep die minder gecharmeerd is van de ‘shading’ in de stof. Fluweel is een geweven stof met korte openstaande lusjes. Bij het doorsnijden van deze lusjes, ontstaan kleine ‘haartjes’. Deze korte ‘haartjes’ creëren de welbekende zachte en glanzende stof, wat dan weer uitnodigt om er heerlijk overheen te blijven wrijven met je hand. Het vegen over de stof brengt een bepaalde kleurverandering teweeg en dát noemen we ook wel ‘shading’. Dit ontstaat doordat de polen in een richting worden geweven en wanneer je de polen tegen de vleug opstrijkt, veranderen deze van kleur. Zo wordt er een licht/donker-effect gecreëerd. Wanneer jij dus na een lekker avondje tv-kijken weer opstaat van de bank, is je afdruk hoogstwaarschijnlijk terug te vinden in het kussen. Even vegen en het is verdwenen, maar als je niet van dit speelse effect houdt, dan is een andere stof zoals een knusse teddy of warme melange wellicht beter voor je weggelegd.

4. Wat zijn de voordelen van fluweel?

Een velvet bankbekleding lijkt een nadeel, maar is dat wel zo? Neem zo min mogelijk risico qua verkleuringen van je meubelstuk en ga voor fluweel. Uiteindelijk verkleuren de meeste stoffen en materialen als je de meubels in de volle zon zet. Toegegeven; natuurlijke materialen en donkere kleuren verkleuren nou eenmaal sneller dan lichte kleuren en stoffen met een synthetische vezel, zoals polyester. Mocht je dus een huis hebben met veel lichtinval, dan is een polyester bekleding voor je bank (waaronder dus fluweel, velours en velvet) de ideale oplossing! Nog niet genoeg voordelen van deze zachte stof fluweel gehoord? Dan hebben we nóg een perfect argument voor alle voorstanders: een velvet stof gaat niet pillen. Pillen zijn ook wel de bolletjes of pluisjes die ontstaan op de randen van je zitmeubel. 

licht beige velours bank op pootjes

5. Wat is het verschil tussen fluweel, velvet en velours?

Misschien wel de leukste reden om een fluwelen zitmeubel aan te schaffen is het hoge aai gehalte van de stof. Door een wat harder en steviger model te kiezen en deze te combineren met een fluwelen stof, is de bank toch nog erg comfortabel om op te relaxen. Daarnaast geeft een velours stof altijd een luxueuze uitstraling in huis. En wees eerlijk; wie wil dat nou niet?! Maar wanneer noemen we de stof nu eigenlijk fluweel en wanneer spreken we van velvet of velours? Bij velvet kunnen we het kort houden; het is de Engelse term voor het woord fluweel. Velours is in principe een Franse benaming voor het woord fluweel, maar toch bestaat er een klein verschil tussen de twee. Velours is de gesneden variant van fluweel en is zacht door het lossnijden, trekken of ruwen van de poollussen. Om deze reden is het ook iets minder glanzend dan fluweel. Zo, is die vraag ook eindelijk beantwoord.

Je favoriete velours kleur nog niet tegengekomen? Bekijk hier onze #13 roest velours #07 taupe new velours, #17 ecru velours, en #06 antraciet velours

Is er nog iets dat jou – na het lezen van deze blog – tegenhoudt om een fluwelen fauteuil of velvet hoekbank te kopen?