5 dingen die je moet weten voordat je een fluwelen bank koopt
Dé trend in huis: fluweel, velours of velvet of een ribcord bank.
Fluweel, velvet, velours, of hoe je het ook noemen wilt. Deze zachte stof staat nu al een aantal jaar aan de top in het interieurbeeld. De fluwelen bank is met recht een blijvende trend. Met fluweel geef je jouw huis en inrichting een chique en moderne uitstraling zonder dat het veel geld hoeft te kosten. En als nieuwe variant is er nu ook rib fluweel voor je bank. Vooral de wat fijnere ribcord voor je hoekbank, met dezelfde fijne eigenschappen als fluweel. Klik hier voor de kleuren ribcord die je op je 4x6 SOFA bank kunt gebruiken.
Fluwelen bank aanschaffen?
Zit jij er ook aan te denken om een fluwelen fauteuil of een ribcord hoekbank aan te schaffen? Dan zijn dit zeker de vijf dingen die je moet weten voordat je een (rib) fluwelen meubel aan je interieur toevoegt.

Klik hier voor meer informatie over zit element X6
1. Hoe gaat fluweel samen met mijn hond of kat?
Huisdieren samen met een fluwelen meubel lijken op het eerste gezicht geen ideale combinatie. Toch is dit met een velvet of velours stof geen probleem. Of een materiaal als fluweel sneller slijt dan andere stoffen en materialen? Juist niet! Velours is namelijk 100% polyester, wat bekend staat om z’n gebruiksvriendelijke kwaliteit en het is ook nog eens gemakkelijk in onderhoud. Dit komt omdat de fluwelen stof minder vocht en vuil opneemt dan andere stoffen. Deze eigenschap maakt het dan ook geschikt voor jou en je huisdier! Een ander voordeel van de zachte stof is dat het je hond of kat minder snel uitnodigt het fluwelen meubel open te krabben. Ook kunnen de honden- en/of kattenharen eenvoudig verwijderd worden van het fluweel met een kleefroller. Handig!

2. Is fluweel een sterke stof?
Niets is fijner dan na een lange, drukke dag even een momentje voor jezelf te hebben. Gezellig ontspannen op je eigen ‘classy’ fluwelen hoekbank of velours 3-zitsbank. Zelfs na duizenden keren ‘zitten’ en ‘opstaan’, blijft je bank in een goede staat. Dat er na verloop van tijd slijtplekken zouden ontstaan in dat knusse hoekje waar jij toevallig zo graag zit, klopt dus helemaal niet. Fluweel is namelijk ontzettend sterk. Dit komt door de dichte structuur van de stof. Wanneer we het hebben over meubelstoffen, is dit onlosmakelijk verbonden met Martindale. Martindale is de waarde die wordt toegekend aan de slijtvastheid van een meubelstuk. Even om een beeld te krijgen: vanaf een waarde van 35.000 kun je nauwelijks klachten verwachten. Dat is precies de reden waarom wij bij alleen fluwelen stoffen met een Martindale van minimaal 35.000 aanbieden. De fluwelen stoffen die 4x6 SOFA momenteel in de collectie heeft hebben zelfs een Martindale van 100.000. Benieuwd welke kleuren dat zijn? Klik dan hier.
Heb je toch de behoefte om je fluwelen bank regelmatig schoon te maken of te beschermen tegen vuil? Met de Protexx vlekkenservice ziet je bank of fauteuil er ook na tien jaar nog goed uit!

3. Wat is shading?
Heeft een velvet bank dan alleen maar voordelen, pluspunten en goede eigenschappen? Eigenlijk zouden we meteen volmondig ‘JA’ zeggen, maar er is uiteraard een groep die minder gecharmeerd is van de ‘shading’ in de stof. Fluweel is een geweven stof met korte openstaande lusjes. Bij het doorsnijden van deze lusjes, ontstaan kleine ‘haartjes’. Deze korte ‘haartjes’ creëren de welbekende zachte en glanzende stof, wat dan weer uitnodigt om er heerlijk overheen te blijven wrijven met je hand. Het vegen over de stof brengt een bepaalde kleurverandering teweeg en dát noemen we ook wel ‘shading’. Dit ontstaat doordat de polen in een richting worden geweven en wanneer je de polen tegen de vleug opstrijkt, veranderen deze van kleur. Zo wordt er een licht/donker-effect gecreëerd. Wanneer jij dus na een lekker avondje tv-kijken weer opstaat van de bank, is je afdruk hoogstwaarschijnlijk terug te vinden in het kussen. Even vegen en het is verdwenen, maar als je niet van dit speelse effect houdt, dan is een andere stof wellicht beter voor je weggelegd.

4. Wat zijn de voordelen van fluweel?
Een velvet bankbekleding lijkt een nadeel, maar is dat wel zo? Neem zo min mogelijk risico qua verkleuringen van je meubelstuk en ga voor fluweel. Uiteindelijk verkleuren de meeste stoffen en materialen als je de meubels in de volle zon zet. Toegegeven; natuurlijke materialen en donkere kleuren verkleuren nou eenmaal sneller dan lichte kleuren en stoffen met een synthetische vezel, zoals polyester. Mocht je dus een huis hebben met veel lichtinval, dan is een polyester bekleding voor je bank (waaronder dus fluweel, velours en velvet) de ideale oplossing! Nog niet genoeg voordelen van deze zachte stof fluweel gehoord? Dan hebben we nóg een perfect argument voor alle voorstanders: een velvet stof gaat niet pillen. Pillen zijn ook wel de bolletjes of pluisjes die ontstaan op de randen van je zitmeubel.

5. Wat is het verschil tussen fluweel, velvet en velours?
Misschien wel de leukste reden om een fluwelen zitmeubel aan te schaffen is het hoge aai gehalte van de stof. Door een wat harder en steviger model te kiezen en deze te combineren met een fluwelen stof, is de bank toch nog erg comfortabel om op te relaxen. Daarnaast geeft een velours stof altijd een luxueuze uitstraling in huis. En wees eerlijk; wie wil dat nou niet?! Maar wanneer noemen we de stof nu eigenlijk fluweel en wanneer spreken we van velvet of velours? Bij velvet kunnen we het kort houden; het is de Engelse term voor het woord fluweel. Velours is in principe een Franse benaming voor het woord fluweel, maar toch bestaat er een klein verschil tussen de twee. Velours is de gesneden variant van fluweel en is zacht door het lossnijden, trekken of ruwen van de poollussen. Om deze reden is het ook iets minder glanzend dan fluweel.Zo, is die vraag ook eindelijk beantwoord.
Is er nog iets dat jou – na het lezen van deze blog – tegenhoudt om een fluwelen fauteuil, velvet hoekbank of velours loveseat te kopen?