En durf je het dan aan? Een uitgesproken kleur uni of misschien wel een keer fluweel? Afgelopen voorjaar kozen we een hoekbank deze olijfgroene velours voor onze showroom in Zaandam. Fluweel is namelijk echt terug van weggeweest en allang niet meer beperkt tot de klassieke zitbanken. Fluweel, ook wel velours genoemd, is een poolstof waardoor de stof heerlijk zacht aanvoelt en er een licht/donker effect ontstaat, ook wel shading of vleug genoemd. Vind je deze vleug niet zo mooi en heb je de neiging deze steeds weer weg te strijken dan zijn er ook velours stofkwaliteiten met een minder hoge pool. Bijkomend voordeel van een fluwelen zitbank: heb je een poes (of kat), de poolstructuur nodigt iets minder snel uit tot krabben.
Op welke manieren voorkom je dat je meubelstoffen verkleuren?
Is er een meubelstof die niet verkleurd door zonlicht? Verrassend vonden wij het effect van deze combinatie: een moderne 4-zitsbank met een katoen stofbekleding. Hier geeft de stof echt een heel eigen gezicht aan de bank. Voordeel van katoen als meubelstof is dat het ademt. Natuurlijke materialen nemen namelijk de temperatuur van de huid aan waardoor het altijd aangenaam voelt. Bovendien geeft katoen een mooie matte natuurlijke uitstraling geeft. Wel moet je bij katoen altijd even letten op de lichtechtheid. Uiteindelijk verkleuren de meeste materialen als je het in de volle zon zet. (Net als wijzelf.) Maar natuurlijke materialen en donkere kleuren verkleuren toch net iets sneller als lichte kleuren en stoffen met een synthetische vezel zoals polyester. Daarom hebben we voor een mix gekozen van 85% katoen en 15% polyester. De katoen in onze collectie heeft een lichtechtheid van minimaal 5, dat is onder meubelstoffen voor huis, tuin en keuken gebruik een veel voorkomende waarde op de schaal van 1 tot 8. En gelukkig was hier de kleurkeuze licht wat de kans op verkleuren weer wat kleiner maakt.
Lang genieten van een mooie bank? Polyester is the way to go!
Polyester als bankbekleding lijkt een nadeel, maar is dat wel zo? Wil je toch liever zo min mogelijk risico nemen, kies dan voor een polyester als meubelstof voor je bank. Tegenwoordig hoeft een synthetische meubelstof niet meer hard en synthetisch aan te voelen en is ook het uiterlijk van de stoffen steeds mooier. Een voordeel van polyester als meubelstof voor je bank is dat deze beter vlekbestendig is, en minder snel verkleurt bij zonlicht. Ook zijn het hele sterke stoffen met een hoge Martindale. Martindale is de waarde die wordt toegekend aan de slijtvastheid van een meubelstof. In de regel geldt een minimale waarde van 25.000 voor zitmeubelen die in de privΓ© omgeving worden gebruikt. Vanaf 35.000 mag je zelfs al nauwelijks klachten meer verwachten. Wij selecteren daarom onze stoffen op een Martindale van minimaal 35.000. Met uitzondering van 1 hele mooie luxe linnen bekledingsstof, deze heeft een Martindale van 25.000 maar ook hier geldt weer dat een natuurlijke stof iets kwetsbaarder is.
Hoe kom je af van pluisjes en pilling op je bank?
Hoe krijg ik die pluisjes van mijn bank? Wat natuurlijk niet mooi is zijn de bolletjes of pluizen die vaak ontstaan op de randen van je bank, pilling. Dit heeft niets met een goedkope of een dure stof te maken. In tegendeel, een echte wollen stof op je bank zal eerder pluizen dan een polyester bekleding. Net als je trui. Je kunt de pluizen eenvoudig verhelpen met een pluizentondeuse. Het helpt wel enorm wanneer je dit vanaf het begin af aan goed bijhoudt. Bij de katoenen en de velours kwaliteiten heb je overigens duidelijk minder tot geen last van deze pilling.