17 March 2022
hoe onderhoud ik mijn bank?
hoe onderhoud ik mijn bank?

zo houd jij je bank zo goed als nieuw | met tips voor het onderhoud van een bank: inzitten, plooien, zonlicht en pilling

Worden de plooien in je bank langzaam zichtbaar? Of heb je last van kussens die inzakken? Ben je blij met de bank, maar stoor je je aan een specifieke vlek die je er maar niet uit krijgt? In deze blog lees je alle do’s en don'ts bij gebruik van een bank en waar je op voorhand rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een zitbank. Want zelfs de meest betrouwbare bank heeft soms een beetje extra aandacht nodig. Hiermee hopen we wat zorgen bij je weg te nemen. 

je nieuwe bank is binnen! het inzitten kan beginnen. 

Verleidelijk he? Om meteen op je favoriete plekje neer te ploffen, wanneer je nieuwe bank staat te schitteren in de woonkamer. Toch raden we je aan gedurende de eerste 3 maanden regelmatig van zitplaats te wisselen om inzakken te voorkomen. Door verschillende zitposities te proberen, wordt de verdeling van gewicht en druk gelijkmatiger, waardoor de bank gelijkmatig wordt ingezeten. Vergeet ook niet om kussens en zitvlakken regelmatig op te schudden om slijtage te minimaliseren, waar we later in deze blog dieper op ingaan. Door actief gebruik van de bank zal de stoffering na enige tijd versoepelen en oprekken. Hierbij wordt overtollige lucht uit de zit- en rugkussens geperst. Het klinkt simpel, maar deze fase van onderhoud zal de levensduur van je bank aanzienlijk verlengen. We houden toch allemaal van jarenlang comfort? 

wat is plooivorming?

Plooivorming wil zeggen dat er plooien of rimpels in de stoffen bekleding ontstaan. Een strakke bank wil je het liefst strak houden, maar zodra je de bank in gebruik neemt, gaat het schuim iets krimpen en de stof losser zitten. Daardoor ontstaan plooien. Het feit dat tijdens actief gebruik van de bank plooivorming ontstaat, is een heel normaal verschijnsel en niet helemaal te voorkomen. Afhankelijk van de soort constructie zal het schuim zich altijd zo’n 10% naar je lichaam vormen. Vergelijk het met je nieuwe schoenen of je spijkerbroek na het dragen; die vormen zich ook naar je lichaam. Hetzelfde geldt voor de stof van de bank. Natuurlijk bekleden we de banken zo strak mogelijk. Maar de stof van een bank met te strakke bekleding zal gaan scheuren bij de naden. Er is dus altijd wat speling nodig in de stof die om de bank en de kussens zit. Plooivorming heeft dan ook niets te maken met de kwaliteit van een bank.

plooivorming of rimpels in je bankstel voorkomen

waarom heb ik met mijn oude bank geen problemen met plooivorming gehad?

Door de jaren heen worden de banken steeds groter en hebben vaker een chaise longue. Daarnaast worden de chaise longues breder, evenals de zitkussens. Had een 3 zitsbank vroeger 3 zitkussens en een vierzitter 4 zitkussens; tegenwoordig hebben deze banken maar 2 en soms zelfs maar 1 zitkussen. Dat betekent dat de stof, die dus niet te strak om de bank heen kan worden getrokken, een langere afstand moet overspannen en dus meer speling nodig zal hebben in dezelfde hoes. Hierdoor ontstaan sneller plooien. En door de moderne en strakke uitstraling van nu kan plooivorming dus ook sneller opvallen.

wanneer is plooivorming echt een probleem?

In de meeste gevallen valt de plooivorming binnen de marge. Bijvoorbeeld wanneer het 1 of 2 keer gladstrijken met de hand van de plooien en rimpels voldoende is om een mooi egaal geheel te krijgen.  Lukt dat niet en heb je dan nog steeds flinke plooien dan geldt er een eenvoudig te meten normering. Je kunt de plooivorming opmeten aan de hand van een ‘marge’. De marge kan op de volgende manier gemeten worden:

 1. Meet de breedte van het zitvlak op (vaak van naad tot naad van het zitkussen)
 2. Leg je handen op het zitvlak en schuif deze naar elkaar toe zodat in het midden 1 plooi ontstaat.
 3. Meet deze plooihoogte op.

  In de tabel hieronder valt vervolgens af te lezen of de plooi binnen de marge valt.

  Bank-plooi-opmeten

  In de meeste gevallen valt de plooi dus binnen de marge. Mocht dit niet het geval zijn, kan een servicemonteur bij je thuis langskomen. Hierbij zal de servicemonteur de stof opspannen of de vulling opvullen waardoor de plooien minder zichtbaar worden. Plooivorming zal echter nooit verdwijnen, daarom is het belangrijk de inzit periode van 3 maanden zorgvuldig aan te houden.

  verzorging van losse kussens

  De losse (rug)kussens hebben een vulling van synthetische vlokken. Dit betekent dat de kussens bij actief gebruik wat verzorging nodig hebben. Bij een bank met losse kussens is het van groot belang de kussens zo nu en dan, van binnenuit los te masseren: rits open, beide handen erin en de synthetische vlokken van elkaar losmaken. Hoe vaak je dit het beste kunt doen hangt van de intensiteit van het gebruik.

  De kussens gaan de vorm van je lichaam aannemen en alleen als je van binnenuit de kussens losmaakt, heb je langer plezier van je kussens. Nog een andere tip is om kussens eens in de zoveel tijd van plek te verwisselen. Verder helpt het om de rugkussens af en toe om te draaien en het inzitten van de bank gelijkmatig te verdelen.

  Kussens van je bank zakken snel in? Dit kun je eraan doen in plaats van iedere dag op kloppen

   

  zo kun je pillen en pluizen op de bank voorkomen

  Pilling wordt ook wel pluisvorming genoemd. Dit gebeurt vaak door draaiende bewegingen op stoffen meubels waardoor loszittende vezeltjes gaan samenklitten. Natuurlijke stoffen als wol en katoen pillen vaak het meest omdat de vezels zijn opgebouwd uit losse schubben. Synthetische stoffen zijn gemaakt van lange filamenten waardoor pillen stukken minder is. Alleen het loszittende stof in en op de kussens zorgt dan voor pilling. Het is een normaal verschijnsel wat eenvoudig te voorkomen en te behandelen is.

  Bij een gestoffeerde bank is het van belang regelmatig te stofzuigen. Hiermee verwijder je vroegtijdig overtollige vezels, die geen bolletjes meer kunnen vormen. Doe dit echter wel met een zacht mondstuk om de stoffering te beschermen.
  Wanneer de bank al gaat pillen, dan is het makkelijk te verwijderen door middel van een kledingroller of een pluizentondeuse. Met deze twee middelen is pluis eenvoudig te verwijderen.

  hoe krijg ik vlekken uit de bank?

  Het gebeurt iedereen wel eens: het knoeien van eten en drinken op de bank. Het ligt aan de soort substantie of het wel of niet makkelijk te verwijderen is. Vooral banken met een lichte of uni stoffering zullen extra kwetsbaar zijn voor vlekken. Daarom is het van belang om de bank bij aanschaf te impregneren. Door het impregneren wordt de bank beschermd tegen invloeden van buitenaf. De stoffering krijgt door het vlek werend middel een beschermlaagje, waardoor vuil en vocht minder makkelijk kunnen doordringen. Hierdoor zijn vlekken eenvoudiger te reinigen. 

  Vlek op je nieuwe bank. Impregneren

  Bij de koop van een bank raden wij aan aan om Protexx  te gebruiken. Dit vlek werende middel kan gebruikt worden voor elk gestoffeerd meubelstuk. Lees wel van tevoren goed de gebruiksaanwijzing voor het verwijderen van vlekken in de bank door. Protexx is makkelijk bij te bestellen bij de aankoop van je bank. 

  Is er onverhoopt toch een vlek gekomen op je bank kan je deze met een paar simpele stappen verwijderen. Bij Protexx ontvang je een vlekkenspray die je hiervoor fijn kan gebruiken. Spray het middel op je vlek en laat het een moment intrekken. Dep dan met een droge doek de vlek voorzichtig weg. Probeer vooral niet te wrijven, de vlek kan dan dieper in de stof trekken of verder verspreiden. 

  Voor meer informatie over het impregneren kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.

  wat te doen tegen verkleuring van de bank?

  De kleur en stof van alle meubels worden door direct (fel) zonlicht beïnvloed na verloop van tijd. Felle en donkere kleuren en natuurlijke materialen hebben hierbij het meest te lijden. Kijk bijvoorbeeld naar je zwarte T-shirt die al vaak in de was is geweest. Die wordt sneller vaal dan je beige sweater.  Plaats daarom de bank nooit te dicht bij een warmtebron of in direct zonlicht. Bij het aanschaffen van de bank is het belangrijk om rekening te houden met de lichtechtheid van de stof. Hiermee wordt de bestendigheid tegen vervaging van zonlicht bedoeld. De mate van verkleuring wordt uitgedrukt op een blauwschaal van 1 tot 8. Waarbij 1 de laagste lichtechtheid en 8 de hoogste lichtechtheid aangeeft. Bij het bestellen van de kleurstalen vind je bij elke kleurstaal onder 'productinformatie’ de score van de lichtechtheid. 

  stoffen bank stofzuigen

  Herken je die stoflaag die wekelijks (helaas) weer terug te vinden is op de boekenplanken en lamellen? Het komt misschien niet als verrassing, maar het is een plek die vaak vergeten wordt tijdens de wekelijke stofzuigbeurt - dezelfde stof en vuildeeltjes komen natuurlijk ook op je stoffen zitbank terecht. Maar hoe kan je nou het best je bank stofzuigen? We geven je graag deze tips mee. 

  1. Hoe vaak stofzuig je je bank - dit ligt aan verschillende factoren. Over het algemeen bevelen we aan om 1 keer per maand je bank te stofzuigen. Wordt er elke dag op je bank gezeten, zijn er kinderen, huisdieren of flinke last van allergieën? Dan kan je de frequentie altijd versnellen.   
  2. Gebruik het juiste opzetstuk - gebruik de bekledingborstel van je stofzuiger. Het hulpstuk is speciaal ontworpen met zachte haartjes om de stof van je bank mooi intact te houden en vuil en stof grondig te verwijderen zonder schade aan te richten. 
  3. Hoe stofzuig je de bank - werk in smalle secties, en beweeg langzaam van omhoog naar omlaag om elk stukje goed mee te pakken. Gebruik het spleethulpstuk van je stofzuiger om de spleten en naden van de bank grondig te reinigen. Dit zijn vaak verzamelplaatsen voor stof en kruimels. Vergeet tijdens dit proces ook zeker je kussens niet. 

  Er zijn vele voordelen van het stofzuigen van je bank. Zo draagt het bij aan een schone en frissere uitstraling en zorg je ervoor dat vuil zich niet innestelt zodat de stof langer mooi blijft. Ook erg fijn: je vermindert de kans op schimmels en bacteriën - we houden allemaal van een frisse bank.  

  verkleuring en slijtage door kleding

  Banken met lichte stoffering zijn extra gevoelig voor verkleuring en slijtage door donkere kleding. Vooral nieuwe, donkere spijkerbroeken kunnen kleur afgeven door overtollige verfstoffen. Let daarom bijvoorbeeld op met nieuwe jeans. Spijkerstof is rijk aan verfstoffen en het materiaal is ruw waardoor het kan gaan schuren met gestoffeerde meubels.

  Heb je nog andere vragen of behoefte aan meer tips? Dan kun je natuurlijk altijd even contact opnemen. We helpen graag verder.