23 July 2020
de do's en dont's bij vlekken in je meubels. hoe houd jij je nieuwe bank schoon?
modulaire hoekbank in neutrale kleurtinten in het midden van de woonkamer

wat moet je doen bij vlekken op je meubels?

Voor wie zelf aan de slag wil met het onderhoud van zijn nieuwe bank hebben we een vlekken EHBO opgesteld. Hierin geven we de eerste do's & dont's bij een vlek.

Do’s:

  • Handel snel! Hoe sneller je reageert, hoe groter de kans is dat je de vlek succesvol kan verwijderen. Zo geef je de vlek namelijk geen kans om dieper in je stof te zinken.
  • Test je eigen vlekkenverwijderingsmethode eerst op een onopvallende plek om ervoor te zorgen dat het geen schade of verkleuring veroorzaakt.
  • Gebruik een milde reinigingsmethode zoals water en een mild reinigingsmiddel of een mix van water en azijn. Deze zijn over het algemeen liever voor meubelstoffen.
  • Deppen, deppen, deppen! Nooit wrijven. Wrijven kan je vlek verder in het stof duwen en de schade vergroten.
  • Pas altijd op met nieuwe spijkerbroek of bijvoorbeeld magazines. De inkt kan afgeven op de bank; vlekken die je écht niet wilt. 

Wil je de stof van je bank zo mooi mogelijk houden? Lees dan vooral wat je niet moet doen bij vlekken op de bank: 

  • Gebruik geen schurende materialen of schuurmiddelen, dit kan de vezels beschadigen en het zitvlak zichtbaar ruw maken.
  • Gebruik geen overmatig water bij het verwijderen van je vlek. Dit kan leiden tot kringen of waterschade.
  • Gebruik geen warmtebronnen als een föhn of strijkijzer om je vlek te drogen. Dit kan de stof beschadigen. Laat de vlek rustig op natuurlijke wijze drogen.

Verschillende stoffen vragen om verschillende methodes. Bij twijfel kan je altijd contact met ons opnemen om je verder te kunnen helpen.

jarenlang vlekvrij genieten met Protexx vlekkenservice

Voor wie zijn bank zo lang mogelijk mooi wilt houden bieden we bij 4x6 sofa ook de mogelijkheid voor een Protexx vlekkenservice aan. Deze service geldt drie jaar lang; dus 3 jaar lang heb je een schone bank met de vlekkenservice van Protexx. Hoe werkt dat? Bij de levering van je nieuwe bank ontvang je een onderhoudspakket met daarin een servicebewijs, een impregneerspray, een extra multicleaner en een schone doek.  Zodra de bank uit de verpakking is gehaald en op zijn plaats staat spuit je zelf de zitbank in met de bijgeleverde vezelspray uit het onderhoudspakket. Lucht goed door en houd kinderen en huisdieren op afstand. De spray moet ongeveer 2,5-3 uur intrekken. Daarna ben je good to go!

Tip: spray vlekgevoelige plekken als armleuningen even extra goed in 

Als je de gehele bank en eventuele kussens hebt ingespoten heb je drie jaar lang de service van een schone bank. Je aankoopfactuur en het servicebewijs moet je goed bewaren, deze heb je namelijk nodig wanneer je contact op moet nemen bij een vlekken-ongeluk.

wat houdt de Protexx vlekkenserice in?

De vezelbeschermer waarmee de bank is ingespoten zorgt ervoor dat de stof beschermd is tegen de meeste voorkomende vlekken. De vlekkende substantie zal op het weefsel blijven liggen en niet de stof binnendringen. Een eventuele vlek kan eenvoudig worden gereinigd door deze te deppen met een droge, schone doek. Let op! blijf altijd deppen en ga nooit wrijven, dan maak je het vaak erger - Voor hardnekkige vlekken vind je een multicleaner in het onderhoudspakket om het reinigen te vereenvoudigen. En ja, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen; alleen deppen, niet wrijven. Lukt het niet om de vlek te verwijderen, ga dan niet zelf experimenteren maar neem BINNEN 2 DAGEN contact op met de professionele vlekkenservice van Protexx via het telefoonnummer dat op het servicebewijs staat.

Zij zullen jou bijstaan bij het verwijderen van de vlek.  Mocht dat nog niet voldoende zijn dan komt de service specialist bij jou thuis langs om de vlek te verwijderen of een andere passende oplossing te vinden.

kosten Protexx vlekkenservice

De kosten voor de 3 jaar vlekken service zijn €30,- per zitplaats: voor een 3-zitsbank wordt dat dus €90,- en voor een hoekbank of 4-zitsbank €120,-. De vlekkenservice is simpel toe te voegen aan je order wanneer je een bank besteld bij 4x6 sofa.