07 October 2021
Hoe koop je een nieuwe bank en waar moet je nou écht op letten?
Hoe koop je een nieuwe bank en waar moet je nou écht op letten?

nieuwe bank kopen: waar moet je op letten?

Is jouw huidige bank aan vervanging toe en sta je op het punt om de zoektocht naar een hoekbank, vierzitter, modulaire bank of lounge-eiland te starten? Het kopen van een nieuwe zitbank kán een hoop stress opleveren. Want waar moet je op letten en hoe kom je tot de juiste keuze? Wij geven je tips en advies voor het aanschaffen van een nieuwe bank.

Bekijk ook ons filmpje in samenwerking met Bou Living. In 10 minuten wordt duidelijk welke stappen je moet doorlopen om jouw ideale bank te kiezen. 

Hoe-kies-je-jouw-ideale-bank-uitleg-filmpje

Waar komt de bank te staan?

De locatie van de bank is essentieel om te bepalen of er genoeg loopruimte beschikbaar blijft. Een fijne ruimte om te kunnen lopen is minimaal 90 cm. Bepaal voor jezelf of je vanaf de bank liever uitkijkt naar de televisie, de tuin of de straat? Houd daar dan ook rekening mee met de positie van de nieuwe bank. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld onprettig om met de rug naar de deur te zitten. Kies dan een muur of hoek waar de bank tegenaan kan staan. Inspecteer de locatie ook letterlijk en kijk of de bank de ruimte überhaupt wel in kan komen, of dat een lift of trapopgang een obstakel kan vormen.

Een grote rechte XXL bank geeft veel ruimte voor het hele gezin.

De juiste maat bank

Een mooie bank mag best aanwezig zijn, maar een bankstel dat alle ruimte inneemt, is natuurlijk ook niet fijn. Het kan handig zijn om van tevoren de woonkamer op te meten en met (schilders)tape op de grond aan te geven hoe groot de bank kan worden. Houd er hierbij ook rekening mee dat een kamer alleen maar groter oogt wanneer je de bank circa 15-20 cm van de muur af plaatst.
Ook onderlinge verhoudingen zijn van belang. Een grote kamer vraagt om grote gebaren, dus grote meubels. Een kleine ruimte vraagt logischerwijs om compactere meubels, hoewel dit dus niet hoeft te betekenen dat je niet verder kunt gaan dan een kleine 3-zitter. Lees meer over geschikte banken in kleine kamers  van 4x6SOFA is een compacte comfortabele bank die erg geschikt is voor een kleinere kamer. Als je van verandering houdt dan is een modulaire bank een echte aanrader. Met deze bank kun je zelf de opstelling bepalen en aanpassen wanneer je wilt. Zo heb je de ene keer een hoekbank, dan weer een rechte bank, of zelfs een (lounge)eiland. Het is aan jou!

Tip: Heb je een groot gezin of komt er vaak bezoek? Houd er dan rekening mee dat je per zitplek ongeveer 65 centimeter moet aanhouden.

Een compacte X5 in lichte stof past goed in een kleinere kamer.

Hoe wil je de bank gebruiken en wie gaan de bank gebruiken?

Bij het uitkiezen van een nieuwe bank in een huishouden met kinderen, ga je misschien heel anders te werk. Bescherming, afneembare kussens, het onderhoud en de stevigheid zijn dan van belang. Kies in deze situatie bij de aankoop van de bank altijd voor onze vlekkenservice.
Hoe wordt de bank straks gebruikt? Ga je er voornamelijk op liggen en relaxen, dan is een hoekbank, X1 met chaise longue of lekkere grote XXL bank zeker een aanrader. Bij onze modulaire X6 bank bepaal je helemaal zelf het aantal ligplekken; ook ideaal!
Bedenk voordat je een nieuwe bank koopt goed of je houdt van zacht en ‘onderuitgezakt’ of zit je liever rechtop en actief? De X4 van 4x6SOFA heeft een stevige zit door de hoogwaardige schuimkussens, een combinatie van koudschuim en hoogwaardig schuim. Terwijl de X2 juist een diepe lagere zit heeft, om lekker in weg te kruipen.

De X4 van 4x6 SOFA heeft een design look en heeft een actieve zit.Tip: Heb je huisdieren in huis? Ga dan voor de X3 van 4x6 SOFA waarbij zowel de zit- als rugkussens afneembaar en wasbaar zijn. Hiermee houd je de bank eenvoudig schoon van dierenhaar.

Verschillende stijlen

Wat is jouw smaak en welke stijl heeft het huidige interieur? Modern, traditioneel, strak, eigentijds, industrieel, klassiek of landelijk? Bekijk goed of jouw nieuwe bank goed in het geheel past qua stijl. Als je er zelf nog niet helemaal uit bent, helpt het zeker om eens wat tijdschriften door te bladeren of om Pinterest door te scrollen. 
4x6 SOFA biedt banken in verschillende stijlen. Neem bijvoorbeeld de eigentijdse modulaire loungebank X6 of de statige slanke X5. Voor de design liefhebber hebben we de X4: een bank met stevige zit met een mooie strakke en moderne uitstraling.

Fluweel op een groene bank bepaald in grote mate de sfeer in de kamer.

De kleurkeuze

Naast alle praktische punten wil je natuurlijk ook gewoon een bank die qua kleur en materiaal goed in jouw interieur past. Het is belangrijk om niet vast te houden aan één kleur of materiaal, maar juist te kiezen voor een goede mix. In een hard interieur met ruwe materialen (zoals beton of tegels) zorgt een fijne en zachte stof voor een mooie balans. Is bij jou thuis juist het tegenovergestelde aan de hand? Kies dan gerust voor een gladdere textiel met een mooie lichtinval.
Als niet alleen de bank aan vervanging toe is maar eigenlijk het gehele interieur, probeer dan voor de vloer, de gordijnen en de meubels een materialenbord aan te maken. Zo houd je in de gaten of de materialen en kleuren nog goed bij elkaar aansluiten.
Een zitbank is een mooi item om eens helemaal mee uit te pakken en er een echte eyecatcher van te maken. Kies voor een model in een opvallende kleur et voilà: de bank is meteen het focuspunt in de kamer. Bedenk wel dat een muur eenvoudiger over te schilderen is dan het aankopen van een nieuwe bank als je toch ineens op de kleur uitgekeken bent.

4 tips voor de aankoop van een nieuwe bank

  1. Houd rekening met de levertijd van een nieuwe bank. De levertijd van een bank bedraagt momenteel rond de 12 weken. Kun je niet zo lang wachten? Bekijk dan eens de banken die 4x6SOFA op voorraad heeft!
  2. Wanneer de bank is geleverd, is het fijn om in huis verschillende ‘zones’ te maken. Dit oogt opgeruimd en stijlvol. Kader bijvoorbeeld je zitmeubels met een vloerkleed en je eettafel met een grote hanglamp. Of kader de zitruimte visueel af met een kleur op de muur.
  3. Plaats niet alle meubels langs de wanden en in de hoeken van de kamer. Dit oogt juist rommelig. Zet de bank bijvoorbeeld in een fijne positie waarbij je goed met elkaar kunt praten en/of een mooi zicht hebt op de tuin of televisie.
  4. Heb je op onze website al een bank gezien maar ben je er nog niet uit welke kleur deze moet worden? Bestel dan alvast gratis jouw kleurstaal om te zien of de stof – met de juiste lichtinval – bij jouw kamer en stijl past.
Intieme loungehoek in lichte moderne sfeer met de x6 modulaire bank.

Kom proefzitten in onze showroom in Naarden


Bekijk onze volledige collectie aan banken op de website, of kom langs in onze showroom in Naarden! Daar kun je heerlijk komen proefzitten en precies nagaan of de bank daadwerkelijk qua afmeting en stijl in jouw woning past.
Neem ook vooral foto’s, afmetingen en stalen mee van de kamer en meubels. Zo kunnen we je nog beter advies geven over de meest geschikte stoffen, kleuren en modellen.

Woon je wat verder weg of heb je geen tijd om langs te komen in de showroom? Dan bieden we ook de optie om een FaceTime gesprek met 4x6 SOFA in te plannen. Krijg hiermee alsnog antwoord op al je vragen!