31 August 2022
Van styling tot comfort. Hoeveel kussens op mijn bank?
Hoeveel kussens op mijn bank ?

Welke rugkussens voor welk zitcomfort

Een bank met kussens is natuurlijk dé comfort plek in je huis. En met een mooie combinatie van losse kussens, en misschien een zachte plaid op je zitbank, geef je je woonkamer snel een make over. Ook kan een goed kussen veel doen voor het zitcomfort van je zitbank.

Hoeveel kussens op mijn bank ?

Bij 4x6 sofa hebben we 6 verschillende modellen die alle 6 net even anders zitten. In de basis heeft elk model bank een rugleuning die comfortabel genoeg is om tegen aan te zitten. Afhankelijk van hoe je wilt zitten kun je het zitcomfort aanpassen met het gebruik van losse rugkussens, lende kussens en een losse armleuning. Voor het aantal kussens is er een handige richtlijn: het aantal zitplaatsen +1. Maar kies je voor kleinere kussens (<40 cm) dan kun je natuurlijk voor meer kiezen. Of juist voor minder of geen als je juist niet van losse kussens houdt.

Handig is ook om in lagen te denken. Bijvoorbeeld: hoekbank X3 met 4 zitplaatsen:

  • Laag 1 zou dan 1 of 2 grote rugkussens in dezelfde kleur zijn als de bank voor een neutrale basis. (eventueel in een andere structuur)
  • Laag 2 wordt dan 2 of 3 kleinere kussens. Hier is het leuk om voor een contrasterende kleur en/of vorm te kiezen. Bijvoorbeeld rechthoek kussen maat S in een contrast kleur en een roll of block als extra armleuning. Kijk voor de invulling van deze kussens ook naar kleuren, vormen en materialen die je in de huiskamer gebruikt en hoe je dat dan met behulp van kussens kunt versterken.

Modulaire lounge bank X6

Model X6 is een lounge bank met een relatief lage en diepe zit. Deze bank is heel geschikt om lekker met je vrienden te loungen en ‘wat meer onderuit te liggen’. Je kunt dan kiezen voor wat extra losse, fancy kussens als je dat leuk vindt. Maar een mooie strakke lounge bank zonder of een enkel kussen kan natuurlijk ook. De bank zit dan nog steeds heerlijk comfortabel en loungy.

Wil je naast het loungen ook goed rechtop kunnen zitten dan adviseren we een extra los rugkussen voor in de rug zoals bijvoorbeeld kussen maat M. Dit is een breed rugkussen dat net zo hoog is als de rugleuning. Kies je voor dezelfde stof als je bank dan blijft de uitstraling van de bank nog steeds mooi clean. En vind je het leuk om te spelen met kleur en of structuur dan kan dat natuurlijk ook heel goed. Denk eens aan een ribcord rugkussen bij een bouclé bank of juist een mix van teddy en rib kussens bij een hoekbank in beige melange stof. Er is echt van alles mogelijk met de 24 kleuren waar we de banken en kussens in kunnen maken en de prijs blijft altijd gelijk, welke kleur je ook kiest.

X6-modulair-rugkussens-L

Sinds kort hebben we brede rugkussen ook in een smaller variant; maat X. Deze variant lijnt precies uit met de armleuning van modulaire bank X6 waardoor je ook de armleuning als comfortabele rugleuning kunt gebruiken.

X6-modulair-rugkussen-X

Ben je juist op zoek naar een modulaire bank met maar 1 armleuning (of misschien wel helemaal geen armleuning) dan is het losse armleuning kussen een leuke oplossing. Bij 4x6 sofa hebben we zowel een rolkussen als losse armleuning als een block kussen. Het is maar net wat je leuker vindt, het comfort is hetzelfde.

TIP: Staat je bank met de rug tegen de muur? Dan kun je de losse armleuning ook lekker achter in je nek leggen als extra hoofdsteun.   

Modulaire bank op pootjes X3

De zit van de modulaire bank X3 is duidelijk hoger als de lounge bank X6 waardoor je op deze bank beter rechtop kunt zitten. De rugleuning van model X3 heeft hetzelfde comfort als van model X6 maar de meeste mensen kiezen hier wel voor een extra rugkussen. Het leuke is dat je bij deze bank echt kunt spelen met de verschillende afmetingen rugkussens. Er zijn namelijk 2 breedtes voor de rugkussens: Rugkussen maat L bedekt de volle breedte van de rugleuning en maat H is een stuk smaller en laat aan beide zijdes ruimte over ten opzichte van de rugleuning waardoor het wat luchtiger en speelser wordt. Bij een recht stuk bank kun je dan bijvoorbeeld kiezen voor:

  1. Overal maat L waardoor de rugkussens netjes aansluitend zijn aan elkaar.
  2. Overal maat H waardoor er telkens een stukje rugleuning zichtbaar is waardoor de bank er wat luchtiger uitziet.
  3. Beide maten kussens en misschien ook een stukje geen of een ander kussen gebruiken waardoor het beeld spelers wordt.

X3-modulair-rugkussens

Ook hier is het smallere rugkussen (voor model X3 is dat maat H) weer heel geschikt voor de armleuning. Je kunt de armleuning zo heel comfortabel als rugleuning gebruiken. Leuk is dat je de modulaire bank op deze wijze ook ‘richting kunt geven’ door zitplaatsen haaks op elkaar te creëren. Ook dit geeft weer een heel verrassend effect.

X3-modulaire-kussen-H

Modulaire bank X2

Binnenkort is ook de ruime zitbank X2 helemaal modulair verkrijgbaar. Zonder extra losse kussens is dat al een heerlijke XXL bank om in weg te kruipen. Maar met gebruik van het rugkussen maat M kun je toch ook heel goed rechtop zitten in deze bank. Meer over de kussens voor deze bank bij de introductie.

Losse kussens voor een hoekbank met chaise longue (model X1, X4 en X5)

Een standaard hoekbank met chaise longue heeft 4 zitplaatsen en met de hiervoor genoemde regel zou je dan 5 kussens kwijt kunnen. Of je dit wil en hoe je deze kussens toepast is natuurlijk heel persoonlijk.

Een paar tips die we in de showroom in Naarden geven per model:

De hoekbank met chaise longue model X1 heeft relatief dunne armleuningen. Het rechthoekige kussen maat S past erg mooi in de armleuning van dit model. Laat je het kussen in dezelfde stof maken dan blijft de look van de bank mooi strak en heb je toch het comfort. Design & comfort roepen we ook wel eens bij dit model hoekbank. En een allemans vriend qua zitcomfort.

Design hoekbank X4 heeft een chaise longue maar is door de armleuning die helemaal doorloopt net even anders. In combinatie met kussen M (veel gebruikt voor model X6) kun je dit deel van de chaise longue ook goed benutten als extra zitplaats. En ook hier passen we de rechthoekige kussens maat S mooi naast de armleuning.

Voor een hoekbank in een kleine woonkamer is model X5 heel geschikt. Het zitcomfort van deze bank sluit voor velen perfect aan. Voor de extra ondersteuning heb je hier eigenlijk geen kussen nodig. Maar toch is het leuk om wat extra kleur aan de bank mee te geven. Bijvoorbeeld met een groepje van 3 fancy kussens in de hoek met een van de armleuningen.

De hierboven genoemde hoekbanken hebben alle 3 armleuningen aan beide kanten. Toch staat het erg mooi om bijvoorbeeld de losse armleuning in rol vorm hier naast de armleuning te leggen. Als decoratief element of als losse hoofdsteun wanneer de bank tegen de muur aan staat.   

Kussens op bestelling

Kussens van 4x6 sofa zijn afgestemd op de zitbank en kunnen zowel in dezelfde stof als in een contrasterende stof worden gemaakt. Sommige kussens hebben we op voorraad. Maar de meeste kussens produceren we per stuk, tegelijk met de bank. Zo is de stof goed op elkaar afgestemd qua kleur en stof richting.

Wil je 1 of meerdere kussens nabestellen dan kan dat natuurlijk altijd maar zul je wellicht even moeten wachten voordat het kussen in huis is omdat de kussens per stuk worden gemaakt. Wel is dit natuurlijk veel milieu vriendelijker omdat een per stuk geproduceerd kussen eigenlijk altijd goed wordt gebruikt en er geen overvoorraden ontstaan waar niemand op zit te wachten.

Onderhoud van de losse (rug)kussens?

Omdat je de rugkussens natuurlijk graag en veel gebruikt zullen ze ook sneller vervormen. De losse kussens van 4x6 sofa zijn gevuld met een polyester vlok waardoor de vulling niet naar onderen zakt zoals bij een dons gevuld kussen gebeurd. Maar om de kussens zo goed mogelijk in vorm te houden kun je het beste vanaf het begin de kussens goed onderhouden. Dat wil zeggen dat je met enige regelmaat even de rits van de kussenhoes opent en met je vingers de vulling uit elkaar pluist zonder de binnenhoes van de kussenvulling te beschadigen. Sluit de kussenhoes daarna weer netjes en de kussens blijven voorlopig weer even mooi vol en rechtop staan. Zakt het kussen weer iets in, herhaal dan vorige handeling.

Zorgvuldig onderhoud doet echt wonderen voor je bank en voor je kussens. Maar gebruik je de rugkussens echt heel intensief en lijkt de vulling, na een jaar of twee, heel dun te worden dan kunnen we altijd een nieuwe kussenvulling voor je maken zodat je losse rugkussens er weer lange tijd tegenaan kunnen.

Alle losse kussens van 4x6 sofa hebben trouwens een afritsbare kussenhoes zodat je de hoes eenvoudig kunt reinigen.

Mocht je na al deze informatie nog vragen hebben over de kussens of wat te kiezen, neem dan gerust contact met ons op want we denken graag met je mee.