Grote banken – Van lange rechte zitbank tot XXL bank

BLOG

Als je een lange of grote woonkamer hebt, is een XXL zitbank een mooie eyecatcher in de ruimte. Maar ook in een smalle woning komen onze lange, grote en rechte banken erg goed tot hun recht! Het kan soms een enorme uitdaging zijn om een juiste indeling te vinden in een compact/smal huis en er wordt al snel gedacht dat er dan ook een kleine zitbank nodig is. Integendeel!

Welk model bank staat goed in een smalle woonkamer?
Met een smalle woonkamer zijn we snel geneigd om er ook een compacte bank neer te zetten, terwijl – wat ons betreft – de bank juist een prominent onderdeel van de ruimte mag zijn. Hij mag gezien worden, dus pak vooral eens goed uit! Hoe mooi is het om een smalle huiskamer te voorzien van een lange XXL bank zodat deze een statement wordt? Je biedt meteen de ideale plek voor iedereen om te ontspannen en met de juiste styling heeft een woonkamer ook weinig anders nodig.

Grote banken

Hoe breed is een 5- of 6-zitsbank?
Als je voor een grote XXL bank kiest, wil je natuurlijk zoveel mogelijk zitplekken kunnen creëren voor het gezin of voor visite. Maar over welke breedte hebben we het dan? Toch goed om in een vroeg stadium al na te gaan of een dergelijke rechte bank met 5 of 6 zitplekken in jouw smalle woonkamer of in een andere kleine ruimte past.
Bij 4x6 SOFA verschilt de breedte van rechte banken per design. Om een idee te krijgen van de breedte van onze XXL banken; deze starten vanaf een breedte van 328 cm, maar lopen op tot breder dan 400 cm. Bekijk dus zeker onze mogelijkheden van XXL (lounge)banken wanneer je hier plek voor hebt!

grote rechte bank XXL

Is dit toch net een slag te groot voor in jouw woonkamer? Dan hebben we ook dezelfde designs in mooie 3-zitsbanken of vierzitters.
Een andere optie wanneer de grote versie van de XXL bank te groot is voor je woonkamer, is om met een tussenstuk bij de bank te werken. Neem bijvoorbeeld ons model X6 module D met een smalle hocker. Je creëert dan een lange bank met een breedte van 346 cm. Of kies voor de 4-zitter van model X2 met een smalle hocker (totale breedte van 340 cm), plaats er een dienblad op en je hebt een heuse bijzettafel gecreëerd ‘op’ de bank!

Houd per zitplaats in ieder geval rekening met gemiddeld 65 cm per persoon om comfortabel te zitten.

XXL lounge bank recht

De voordelen van een grote loungebank met diepe zit.
Bij een lange rechte bank heb je misschien al snel het idee dat je met z’n allen op een rijtje zit, maar vanwege de diepe zit hoeft dit zeker niet het geval te zijn. De een zit namelijk liever met z’n voeten op de grond, terwijl de ander ervoor kiest om meer naar achteren te zitten in een loungepositie. Vooral model X2 heeft een fijne diepe zit om je lekker in te nestelen als je de extra (rug)kussens weglaat. Maar ook model X6 is een echte loungebank waarbij de modules E en module G een heerlijke diepe lage lounge zit hebben. Omdat het een modulaire bank is, kun je ook nog eens blijven variëren en schuiven! Gooi er lekker wat extra kussens in en je maakt het jezelf nóg comfortabeler.
Wanneer je één of meerdere leuke poefs – of een bijpassende hocker – toevoegt aan de bank dan creëer je daarnaast ook het comfort van een hoekbank.

De juiste kussens voor een rechte bank.
We hebben het hierboven al even benoemd, want met extra (rug)kussens zorg je ervoor dat jouw bank nog comfortabeler wordt. Kussens zijn dus onmisbaar op een bank, maar welke kussens  passen nu het beste bij jouw wensen?
Met een block kussen  of een rolkussen creëer je een extra zitplek met armleuning halverwege een grote of brede bank. Of gebruik het rolkussen als hoofdsteun tegen de muur.
Wanneer je graag rechtop zit, vragen onze modellen X6 en X2 eigenlijk om een extra rugkussen dat er eenvoudig bij gemaakt kan worden. Bestel ‘m in dezelfde stof als de bank en je houdt het geheel mooi rustig, maar je kunt met een andere kleur kussen natuurlijk ook kiezen voor een speels effect. Het blijft uiteindelijk altijd persoonlijk of je juist een rijk aangeklede bank vol kussens en plaids wilt, of dat je meer van clean houdt. Met een XXL bank geef je jezelf in ieder geval genoeg ruimte om zo nu en dan te variëren met de kussens.

rechte zitbank XXL

Hoe combineer je een rechte bank in XXL formaat met een vloerkleed, bijzettafel of verlichting?

 • Zelfs als je van een rustiger interieur houdt, kun je best uitpakken met accessoires of mooie kleurcombinaties. Dit creëer je door kussens  te combineren met warme plaids. Houd hierbij dezelfde kleurtonen aan, maar mix met verschillende materialen. Of kies juist voor een geraffineerde kleur combinatie.
 • En welk vloerkleed past dan het beste bij jouw bank? Als je een grote bank hebt staan, is het het mooiste om ook voor een vloerkleed over de volledige lengte te gaan. Maar bij een XXL bank is het ook leuk om juist verschillende kleden te combineren. Leg bijvoorbeeld een rond vloerkleed half over een recht kleed en je doorbreekt meteen het strakke karakter van de woonkamer. Ook een variatie tussen kleden in verschillende kleuren en materialen kan tegenwoordig allemaal! Let er wel op dat dit altijd met mate gebeurt om te voorkomen dat je een heel circus in de huiskamer hebt gecreëerd ;).
 • Ook met een salontafel of bijzettafeltjes kun je flink uitpakken. Een lange rechte salontafel kan heel mooi staan, maar pas op dat de afmeting niet in het niet valt bij de bank. Kies voor een lengte die minimaal 2/3e van de lengte van de bank beslaat. Of ga juist voor 1 of 2 eilandjes van meerdere kleinere bijzettafels. Probeer daarin te variëren in materiaal, hoogte en grootte. Het geeft het mooiste effect als je het eiland van bijzettafeltjes uit het midden van de bank plaatst.
grote rechte lounge bank voor binnen

De mooiste stoffen voor jouw bank!
Een grote bank neemt natuurlijk ook een groot oppervlak van de huiskamer in beslag. Daarom is het extra belangrijk om de juiste stof- en kleurkeuze te maken. Dit wordt immers, samen met de vloerkeuze, de basis van de sfeer in je woonkamer die je niet eenvoudig kunt aanpassen.

Kies je voor een lichte beige bank dan kun je echt alle kanten op. Een fijne kleur is bijvoorbeeld onze #09 beige melange . Met de antraciet en beige draad in deze melange past de bank zich aan de omgeving aan en staan zowel donkere als lichte kleuren mooi.
Wij blijven bij 4x6 SOFA onze stoffen ook altijd aanvullen volgens de laatste woontrends. Zo hebben we in de collectie nu veel fijne aaibare structuren, zoals fluweel, chenille en teddy in zachte of juiste diepe kleuren.

Tot slot nog een paar fijne binnenkijkers voor de rechte bank:

binnenkijker lange rechte bank

Recent articles

The latest in our blog

 • Groen ribcord hoekbank, ruime bank met veel losse kussens

  5 things you need to know before you buy a velvet sofa.

 • Hoe onderhoud ik mijn bank? plooien, pilling, zonlicht

  Hoe onderhoud ik mijn bank?

 • Welke bank is geschikt voor een kleine woonkamer. Weinig ruimte en toch een hoekbank, model X5 heeft een extra korte chaise longue en is 275 cm breed

  Welke bank is geschikt voor een kleine kamer?

 • SALE hoekbanken hoekbank showroommodellen

  SALE OP = OP

 • Modulaire X6 bank in rechte opstelling in teddy stof ecru van 4x6 SOFA

  De Teddy bank! Woontrend van het moment

 • Welke bank past in de nieuwe woontrends van 2022. In deze U-vorm een combinatie van teddy, beige melange en taupe velours. een perfecte basis om trendkleuren bij te combineren

  Nieuwe woontrends 2022: kleur en materiaal

 • Hoe koop ik een nieuwe bank?

  Hoe koop ik een nieuwe bank?

 • Een kindvriendelijke (zit) bank

  Een kindvriendelijke (zit) bank

 • Rechte XXL banken in 24 kleuren voor een vaste prijs van 4x6 SOFA

  Grote banken – Van lange rechte zitbank tot XXL bank

 • Vacature: Verkoopmedewerker / Stylist

  Vacature: Verkoopmedewerker / Stylist

 • modulaire hoekbank stel je eigen bank samen hoekbank stof beige hoekbank en lichte hoekbank

  Put together your ideal sofa!

 • kleur inspiratie voor de zitbank

  KLEUR

 • Persoonlijk interieuradvies: online en vanuit de showroom.

  Persoonlijk interieuradvies: online en vanuit de showroom.

 • De X6 modulaire banken van 4x6 SOFA

  De X6 modulaire banken van 4x6 SOFA

 • Hoekbank X1 comfort & design

  Corner bench X1 comfort & design

 • Modulaire banken in 24 kleuren

  Modular benches in 24 colours

 • Design hoekbank stoffen hoekbank

  Corner bench vs Four-seater

 • 4x6 SOFA: bedacht door 2 jeugdvriendinnen op zoek naar de ideale bank

  4x6 SOFA: invented by 2 childhood friends looking for the ideal sofa

 • Hoe houd ik mijn nieuwe bank schoon?

  How do I keep my new sofa clean?

 • Welke stof zal ik kiezen voor mijn bank? Meubelstof als smaakmaker.

  Which fabric will I choose for my sofa? Furniture flavouring.